Oświetlenie w cukierni

Zapraszam do przeczytania poradnika dotyczącego problemów związanych z oświetleniem cukierni. Materiał został przygotowany w formie pytań i odpowiedzi. Dowiedz się jak dobrze oświetlić cukiernię, jakich błędów unikać.

Jakie są podstawowe zasady przy doborze oświetlenia w cukierni?

Projektując oświetlenie w cukierni należy zwrócić uwagę na kilka kwestii:

  • rodzaj dobieranego światła (parametry jakościowe źródeł światła takie jak: temperatura barwowa, wskaźnik oddawania barw),
  • rozmieszczenie punktów świetlnych,
  • ukierunkowanie światła z tych punktów
  • oraz wygląd opraw oświetleniowych dostosowany stylem do wystroju cukierni.

W cukierni powinny być zastosowane źródła światła emitujące światło ciepłe o temperaturze barwowej w okolicach 2500 – 2700K. Najlepiej jeśli ich wskaźnik oddawania barw Ra będzie większy od 90 dla oświetlenia miejscowego i 80 dla oświetlenia ogólnego. Rozmieszczenie punktów świetlnych i ukierunkowanie światła powinno dawać możliwość dobrego oświetlenia sprzedawanych produktów w cukierni. Wiadomo przecież, że klient w cukierni będzie kupował „oczami”. Produkt musi dobrze wyglądać i być dobrze oświetlony miłym dla oka ciepłym światłem.

Jakie błędy najczęściej popełniają tworzący wystrój właściciele?

Może nie tyle trzeba tu mówić o błędach, ile o zaniechaniu należytej troski o dobre oświetlenie. Na szczęście to się zmienia i światło, może nawet dzięki technologii LED, staje się coraz bardziej doceniane. Dobre oświetlenie potrafi stworzyć klimat sprzyjający zakupom,  co może przenieść się na zwiększenie sprzedaży. Z tego braku troski często wynikają sytuacje, w której dobór ilości i rozmieszczenie punktów świetlnych przez projektanta instalacji elektrycznej odbywa się bez znajomości wystroju i dokładnego rozmieszczenia elementów wymagających światła.

Czy ledy to dobre rozwiązanie na każdą okazję?

Jeszcze nie na każdą okazję, ale oświetlenie ledowe można stosować w coraz większym zakresie. Z roku na rok ten zakres zastosowań się poszerza. LEDy wykorzystuje się zarówno do oświetlenia ogólnego, miejscowego jak i akcentowego. Prym też wiodą w oświetleniu dekoracyjnym. Możliwe jest stworzenie oświetlenia wykorzystującego świecące diody, a następnie sterowanie ich barwą i mocą. Diody też mogą być na stałe wkomponowane w meble, ściany, gzymsy czy też inne elementy wystroju wnętrza.

Jak zaplanować punkty, w których będzie podłączone oświetlenie?

Rozplanowanie punktów świetlnych musi być ściśle powiązane z rozmieszczeniem wszystkich pozostałych elementów wystroju wnętrza. Dobierając oświetlenie niezbędna jest znajomość usytuowania i wysokości półek, lad chłodniczych, umiejscowienia kasy, ewentualnych stolików dla klientów, ciągów komunikacyjnych, wnęk, dekoracji na ścianach, czyli wszystkiego, co powinno być wyeksponowane światłem. Nie chodzi o to, że każdy ten element musi posiadać osobny punkt świetlny, ale ich rozmieszczenie powinno dawać możliwość ukierunkowania światła na najważniejsze elementy. Konieczna jest też wiedza o parametrach światła zastosowanego w meblach i ladach chłodniczych, tak by można było stworzyć współgrające ze sobą oświetlenie.

Ekonomia ma znaczenie. Jak dobrać oświetlenie, aby rachunki za prąd nie pochłonęły znacznej części miesięcznego budżetu?

Jeśli znamy moc planowanego do instalacji oświetlenia, to możemy dokładnie wyliczyć  koszty za energię elektryczną. Jeśli znamy trwałość źródeł światła, to dzieląc ją przez średnią liczbę godzin użytkowania światła można wyliczyć czas, po którym trzeba będzie je wymienić. Da to obraz kosztów związanych z utrzymaniem oświetlenia. Dzięki temu będzie można ocenić, już na etapie doboru oświetlenia, na ile opłaca się przeznaczyć większe środki na bardziej energooszczędne oświetlenie. Z energooszczędnych źródeł światła należy wymienić świetlówki oraz wspomniane wcześniej LEDy. Jeśli lokal jest klimatyzowany, to warto też wiedzieć, że źródła energooszczędne emitują znacznie mniej ciepła do otoczenia niż źródła żarowe (żarówki, halogeny). W ten sposób można zmniejszyć koszty wynikające z jego klimatyzacji.

Światło stłumione, nastrojowe czy efekt światła dziennego – które z tych rozwiązań poleciłby Pan właścicielom cukierni?

„Efekt światła dziennego”, czyli ogólne oświetlenie całości wnętrza jest najprostsze do realizacji i często najtańsze. Daje też możliwość swobodnego aranżowania wnętrza i ewentualnych zmian w przyszłości. Wrażenie, jakie wtedy uzyskamy, jest bardzo mocno uzależnione od wystroju lokalu. Silniejszy efekt wizualny otrzymamy jednak przez zastosowanie oświetlenia mieszanego oraz akcentowego. W cukierni należy pamiętać o wyeksponowaniu światłem nie tyle całości pomieszczenia, ale tego, na co sprzedawca chce zwrócić uwagę klienta.

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *