Forum serwisu "Światło i oświetlenie"

Masz problem oświetleniowy? Szukasz porady? A może potrafisz pomóc innym? Skorzystaj z forum!

Nie jesteś zalogowany.

#1 2009-08-28 07:43:26

Przemek
Administrator
Serwis

Żarówka - wady i zalety

Żarówka - wady i zalety

Poniżej moja lista zalet i wad żarówek. Zapraszam do wyrażania swojej opinii na ten temat.

Zalety:
- powszechność zastosowań
- niska cena zakupu
- bardzo dobre oddawanie kolorów (maksymalna wartość wskaźnika CRI; Ra=100)
- przyjazna dla oka barwa światła, zwłaszcza do zastosowań domowych, do odpoczynku
- bardzo duża gama mocy
- wersje z ozdobnymi kształtami baniek
- niewrażliwa na niskie i wysokie temperatury
- stała trwałość źródła różnych producentów - równa 1000 godz. (tylko wersje specjalistyczne odbiegają od tej zasady)
- trwałość niezależna od ilości jej włączeń i wyłączeń
- możliwość ściemniania
- natychmiastowy zapłon i świecenie pełną mocą
- nie wymaga utylizacji, czyli po jej przepaleniu może być wyrzucona do zwykłego kosza na śmieci

Wady:
- energochłonność w porównaniu z innymi nowoczesnymi źródłami światła
- trwałość tylko 1000 godzin
- mocne nagrzewani się bańki (może to być przyczyną poparzeń lub pożarów)
- emitowanie dużej ilości ciepła w trakcie świecenia, co może przenosić się na wyższe koszty związane z klimatyzacją pomieszczeń
- tylko jedna temperatura barwowa światła (tworzenie innych wymaga zastosowania filtrów)

Napisz swoje uwagi. Co o tym sądzisz.

Ps. Niedługo będzie można dopisać dodatkową wadę - brak niektórych typów w sklepie.

#2 2009-09-07 22:34:05

maciak99
New member

Re: Żarówka - wady i zalety

Z większością za i przeciw się zgadzam, ale są wyjątki:
1. Nie prawdą jest, że żarówki mają trwałość 1000 h. Kupione 2 lata temu mają trwałość  50 h ale kupione 15 lat temu pracują do dziś.
2. Nie jest to duża wada wydzielanie energii cieplnej. W niektórych pomieszczeniach w naszej strefie klimatycznej do końca listopada wystarczy ogrzewanie żarówką 100W. Wlecie późno robi się ciemno i źródło jest mało używane więc nie grzeje za bardzo a jesienią i wiosną spełna podwójną funkcję.
3.Dodatkową zaletą, rzadko uwzględnianą jest dobra współpraca z 99% opraw oświetleniowych (żyrandole, kinkiety, plafoniery etc..). Żarówka w oprawach produkowanych do dzisiaj rzadko kiedy powodowała olśniania, przeważnie zaspokajała potrzebę dobrego oświetlenia. Wprowadzając ( wycofując) nowe źródła światła, należy bazwzględnie wymienić oprawę oświetleniową bo z oszczędzania energii elektrycznej kicha. (nie liczę kosztów leczenia oczu). Ta sama kicha wyjdzie z ekologii bo wyrzucane oprawy w większości jako odpady wielomateriałowe wylądują na komunalnym wysypisku śmieci. Dodatkowo, obciążenie środowiska produkcję nowych opraw sprowadzi efekt ekologiczny pewnie do zera.
Pozdr.
maciak99

#3 2009-09-08 21:44:16

Brujah
Member
Od: Poznań

twoją wypowiedź skomentuję krótko: CHYBA CIĘ  POGIEŁO!

#4 2010-05-03 20:48:01

wickooo
New member

Witam
wszystko ma plusy i minusy, ale świetłówki energooszczędne to przyszłość po 2012 roku:)
Ja mam i chwale sobie a za energię el. płace znacznie mnie-dlatego polecam.
Mam niemieckie świetlówki  Muller Licht jakość i cena naprawde ok!!(do tego szerki wybór, mocy,barwy, trwałości i kształtu) kupilem wsumie 15 szt. do calego domu a za przesyłke zapłaciłem 0zł na www.exasklep.pl -polecam

Stopka forum