Dobre oświetlenie w sklepie sprzyja większej dostrzegalności produktów przez klientów, a co za tym idzie większym prawdopodobieństwem, że zauważony produkt zostanie kupiony. Jeśli produkt nie jest dostatecznie widoczny, przechodzi się obok nie zwracając na niego żadnej uwagi. Poniższe rady maja pomóc w podjęciu decyzji o wyborze oświetlenia do sklepu. Można je wykorzystać nie tylko przy doborze oświetlenia półek sklepowych, ale i całego wnętrza.
Zalecane:
- stosowanie źródeł światła o wysokim współczynniku oddawania kolorów np.: żarówki, halogeny, świetlówki w barwach 827, 830, 840, 930, 940, lampy sodowe Biały SON, lampy metalohalogenkowe Mastercolour;
- dostosowanie barwy światła, jego odcienia do kolorystyki produktów – ciepłym światłem oświetlamy produkty „ciepłe”, zimnym światłem produkty „zimne”; jeśli występują produkty różnego typu w równej proporcji stosujemy światło białe np. świetlówki TLD 36W/840; do produktów mięsnych zalecana jest specjalna świetlówka TLD 36W/79 dająca światło w kolorze różowym, „mięsnym”;
- stosowanie opraw oświetleniowych zasłaniających źródła światła przed bezpośrednim ich widzeniem w sytuacji zwracania wzroku przez klienta na produkty;
- instalowanie oświetlenia bezpośrednio w półkach z zachowaniem wszystkich aspektów bezpieczeństwa;
- stosowanie dodatkowego oświetlenia zewnętrznego równomiernie oświetlającego półki np. z opraw asymetrycznych TCS098 1xTLD58W I AS;
- stosowanie lamp żarowych i wyładowczych do oświetlenia akcentowego wybranych grup produktów np. z wykorzystaniem projektorów.
Nie zalecane:
- instalowanie świetlówek o niskim współczynniku oddawania kolorów;
- oświetlanie nie osłoniętymi źródłami światła o silnym, skupionym świetle (im mniejszy element świecący tym większe zagrożenie olśnieniem) – modne oświetlenie halogenkami niskonapięciowymi, jeśli jest źle rozmieszczone i nie schowane, będzie razić w oczy klientów – skutkuje to gorszym widzeniem produktu;
- oświetlanie produktów z bliska, zwłaszcza spożywczych, światłem halogenowym (żarowym) – może ono powodować nadmierne nagrzanie się towaru.
Różne półki, w zależności od produktów, mogą być oświetlane światłem w odmiennej barwie. Natomiast oświetlenie ogólne sklepu powinno być już wykonane za pomocą światła w jednym odcieniu np. ciepłym lub białym.
Jestem przekonany, że zrealizowane, dobre oświetlenie przyczynia się do łatwiejszego dokonywania zakupów przez klientów oraz do większej ich satysfakcji.
Przykłady
Oświetlenie półek z warzywami i owocami
Oświetlenie półek w sklepie z wyposażeniem wnętrz
Oświetlenie półek z alkoholami
Zdjęcia zostały zamieszczone dzięki uprzejmości firmy Philips Lighting
Artykuł ukazał się drukiem w magazynie „Supermarket Polska” nr 12/2001 (s.37)
Autor: Przemysław Oziemblewski