To co widzi człowiek, patrząc na jakąś rzecz, jest uzależnione od właściwości tego przedmiotu oraz od światła w jakim ta obserwacja zachodzi. W celu uzyskania wiernego oddania kolorów obiektu konieczne jest stosowanie oświetlenia posiadającego w swoim widmie maksymalnie szerokie spektrum barw. Są to np. żarówki, halogeny, świetlówki z rodziny 90 De Lux (Ra 95 do 98). Jeśli natomiast zamiarem jest podkreślenie określonego koloru w wybranym obiekcie, to źródło światła musi w swoim widmie posiadać daną barwę jako dominującą.
Oświetlenie miejscowe stoisk mięsnych
Oświetlenie półek w sklepie mięsnym
W celu atrakcyjnego oświetlenia produktów na stoiskach mięsnych stosowane są specjalne świetlówki TLD /79. Przykładowy symbol to TLD 36W/79, gdzie 36W odnosi się do mocy świetlówki, a liczba 79 określa jej barwę. Dają one światło o odcieniu różowym, co doskonale współgra z oświetlanymi produktami. Tego typu świetlówki stosowane są w ladach chłodniczych oraz w oprawach asymetrycznych np. TCS 098 1xTLD58W AS, instalowanych do sufitów, a oświetlających ścianę, na której wiszą wyroby mięsne.
Oświetlenie ogólne sklepów mięsnych
Oświetlenie w sklepie mięsnym
Oprawy oświetlenia ogólnego, które świecą nie tylko na wyroby mięsne, ale i otoczenie powinny być wyposażane w źródła, które ogólnie dobrze podkreślą wszystkie kolory. Do celów oświetlenia ogólnego są do dyspozycji światła od barwy ciepłej do zimnej. Ponieważ w sklepie mięsnym dominują produkty w kolorach czerwonych i jego odcieniach, to zastosowane światło powinno być w barwie ciepłej np. żarówki, halogeny, świetlówki o temperaturze barwowej 2700K lub 3000K (np. TLD 58W/830). Może się zdarzyć, że w szczególnej sytuacji nie ma możliwości rozdzielenia światła na miejscowe i ogólne. W takim przypadku, w dwuświetlówkowych oprawach oświetlenia ogólnego można zastosować świetlówki w różnych barwach: jedną TLD 58W/830, a drugą TLD 58W/79. W wyniku wymieszania światła z tych dwóch źródeł powstanie odpowiednie oświetlenie dla sklepu mięsnego. Oczywiście oddzielne oświetlenie miejscowe i ogólne daje lepsze efekty.
W dużych halach sprzedaży, w których oświetlenie ogólne zrealizowane jest światłem o temperaturze barwowej 4000K, do oświetlenia stoisk mięsnych powinno stosować się dodatkowe oświetlenie miejscowe.
Symbole źródeł światła i opraw oświetleniowych dotyczą produktów w marce Philips.
Autor: Przemysław Oziemblewski
czerwiec 2006