Oświetlenie stoisk z pieczywem i wypiekami

Oświetlając stoiska z pieczywem i wypiekami musimy zwrócić szczególną uwagę na barwę stosowanego światła. Ważna jest również lokalizacja i jego rozsył z użytych do tego celu opraw oświetleniowych

Wybór odpowiedniej temperatury barwowej

Wszelkie pieczywo jest w kolorach brązowych od bardzo jasnych do ciemnych. Przy ciastach dochodzą inne kolory np. związane z ich dekoracją: czerwony, biały, żółty, zielony, rzadziej niebieski czy fioletowy. Zatem mamy tu do czynienia w przeważającej części z barwami ciepłymi. Musimy zatem dobrać takie źródła światła, które podkreślą właśnie te barwy. Zaliczać się będą do nich wszystkie te źródła światła, które posiadają niską temperaturę barwą rzędu 2500 do 3000K.

Oświetlenie regałów z pieczywem

Do oświetlenia pieczywa najlepsza jest lampa sodowa, tak zwany Biały SON. Daje ona światło, jeszcze bardziej ciepłe niż żarówka i jest od niej około 3 razy wydajniejsza (energooszczędna). Projektory z tymi źródłami umieszczane są w pewnej odległości od regałów i w sposób zalewowy, równomiernie je oświetlają. Innym rozwiązaniem jest zastosowanie źródeł żarowych: żarówek lub halogenów. Pod względem jakości światła dobrze nadają się do oświetlenia pieczywa. Są to źródła mniej wydajne niż wspomniany Biały SON, więc trzeba zastosować ich więcej lub większej mocy. Przy zastosowaniu źródeł żarowych spotyka się rozwiązania, gdzie np. halogenki są instalowane na krótkich wysięgnikach od góry nad regałem lub na górnej – wystającej do przodu półce.

oświetlenie półek z pieczywem

Oświetlenie lad chłodniczych z wypiekami i ciastem

Tutaj ze względu na dużą ilość wydzielanego ciepła, nie mogą być stosowane źródła żarowe. Nie są również stosowane źródła wyładowcze (np. Biały SON) ze względu zbyt małą odległości między źródłem światła a oświetlanym produktem. Mogą być natomiast stosowane, świetlówki. Wydzielają znikome ilości ciepła i dzięki długiej konstrukcji mogą oświetlić równomiernie dużą powierzchnię przy niewielkiej odległości do produktów. Należy jednak zwrócić uwagę na rodzaj zastosowanej świetlówki. Powinny być stosowane tylko te, które emitują światło w opisanej wcześniej temperaturze barwnej 2500 do 3000K. Ponadto świetlówki te powinny charakteryzować się dobrym współczynników oddawania kolorów Ra > 80. Taką świetlówką jest np. TLD 36W/830, gdzie 36W jest jej mocą, a 830 oznacznikiem barwy. 8 oznacza, że ma Ra większe od 80, a kolejne dwa znaki 30 oznaczają, że posiada temperaturę barwową 3000K.

Artykuł ukazał się drukiem w magazynie „Cukiernictwo i Piekarstwo” nr 9/2006 (s.82)
Autor: Przemysław Oziemblewski

Zobacz również:

Redakcja Autor

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *